Imediat după micul dejun luat la hotelul Mediterranean Resort, la ora 8.30 am pornit spre Mănăstirea Kato Xenia, unde se află o părticică din Brâul Maicii Domnului și Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, pictată de Sf. Evanghelist Luca.
Ne-am odihnit excelent noaptea trecută, oboseala acumulată în prima zi de nesomn nu a lăsat loc de rezerve.
Sunt 18 grade, vreme excelentă pentru călătorie. Toamna este blândă, ici-colo pâlcuri galbene, încă mult verde, iar muntele Olimp ne străjuiește pe partea dreaptă a drumului.
Trecem printr-un tunel lung de 6 km, perfect luminat, timp în care părintele nostru ne povestește despre ceea ce urmează să vedem, conectându-ne cu istoria locului.
Mănăstirea Kato Xenia are două părticele din brâul Maicii Domnului. Brâul a fost țesut din păr de cămilă de către Maica Domnului și dăruit apostolului Toma, care nu a reușit să fie prezent la înmormântarea Ei, pentru încredințare.
Din istoria brâului, aflu că Împărăteasa Zoe se îmbolnăvește de o boală incurabilă și este vindecată de brâul Maicii Domnului, iar ulterior împărăteasa ia brâul și îl bordează cu fir de aur, întru cinstirea Maicii Sfinte, repunându-l ulterior în raclă. Acest lucru este sărbătorit în calendarul ortodox în data de 31 octombrie.
In 1522 două părticele sunt desprinse din Brâu și aduse Mănăstirei Kato Xenia, construită de împăratul Constantin Paleologul. Kato Xenia înseamnă străina de jos. Străina, aici, este o icoană a Maicii Domnului, făcătoare de minuni, ajunsă aici în mod miraculos. De Jos pentru că mănăstirea este construită pe țărmul mării.
O altă consemnare ne indică faptul că Brâul Maicii Domnului a fost adus în 1813 și în Țara Românească, unde era epidemie de ciumă și la două zile după aducerea lui, epidemia se oprește.
Ajungem la Mănăstirea Kato Xenia. Hramul ei este Odovania Prăznuirii Adormirii Maicii Domnului, sărbătorit la data de 23 august.
Pot confirma că Mănăstirea este un colț de rai. Închinarea la icoana Maicii Domnului îmi aduce mângâiere. Mă rog pentru cei dragi și rămași în inimă.
Trecem cu ferry-boat-ul pe Insula Evia și ne continuăm deplasarea către localitatea Prokopi, unde ne închinăm la moaștele Sfântului Ioan Rusul, patronul bisericii Eroilor.
Excursia cu ferry-boat-ul a fost prilej de bucurie, socializare și fotografii.
Părintele Ioan ne povestește pe drum despre viața Sfântului Ioan Rusul, despre căderea lui în robia turcă și despre refuzul lui categoric de a renunța la Hristos și la religia creștină.
Întrucât am o evlavie aparte pentru acest sfânt, am intrat cu emoție în biserică. Când am ajuns la racla sa, deja mă furnicau palmele. M-am închinat și sărutând cinstitele moaște, am participat la Slujba Acatistului Sfântului Ioan Rusul. De nedescris, bucuria tuturor. O comuniune întru iubire.
Era aproape seară când am plecat din Prokopi. Am cinat în apropierea bisericii, la un local cu specific grecesc. Mâncare bună și voie bună.
Ne-am cazat, ulterior, în Chalkida, la hotel Philoxenia, de patru stele. Ne bucurăm de spațiu și confort, iar marea este din nou, la picioarele noastre.
Mâine se anunță o nouă zi, cu un hram pe măsură, sfinții Arhangheli, printre ai căror protejați se află și subsemnata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu