Postare prezentată

Silabe orfane

Pentru toate morțile pe care le-am ținut strâns în mine și toate iubirile cărora le-am dat drumul aproape îmi sunt diminețile neîmbrățișat...

sâmbătă, 25 ianuarie 2020

”Ține-ți mintea în iad și nu deznădăjdui” - despre Terapia ploii de chihlimbar

Acum câțiva ani, am primit poate cel mai greu de urmat și totodată, cel mai bun sfat: ”Ține-ți mintea în iad și nu deznădăjdui”*.

Anul 2018 a fost un an dificil. Pe drumurile către Spitalul Fundeni și înapoi s-au născut poemele pentru mama. Scrise cu plânsul în ochi, fiecare dintre aceste texte, surprind momente, în care poezia mi-a fost colac de salvare. Azi, mama este cu noi, pentru că Dumnezeu lucrează prin oameni și a rânduit să ne bucurăm încă, împreună, de această viață.

Mi-este greu să mai adaug ceva. Toate drumurile, din acea perioadă, au dus către duminica lăuntrică, locul unde mi-am vindecat, pe rând, rănile, iubirile, emoțiile, tresăririle întru cuvânt, toate acele mici ”bătălii”, pierdute și câștigate.

Nu veți găsi aici nimic din cotidianul măcinat de orgolii mărunte și expresii triviale. Este o lume dincolo de această carte, în care uneori mă avânt, când mă lepăd de sine, pentru ca apoi să revin, în locul de unde poeta scrie, scrie...

Nu întâmplător, cartea a apărut în aprilie 2019, aproape de Săptămâna Patimilor. La doar o lună după trecerea prefațatorului, Marin Ifrim, dincolo, am simțit că până la urmă, și versurile tac. 

Această carte este lansată azi, în semn de omagiu, celui care s-a dăruit cu timp și fără timp, literaturii, lansărilor de carte și confraților săi.

Respectele mele celor care scriu și sunt alături de ceilalți scriitori, fără patimă! Că al lor este cerul revărsat în cuvânt...




* În vârstă de 26 ani numai după 6 luni petrecute la Muntele Athos, Sfântul Siluan a primit harul de vedea pe Hristos viu în locul icoanei Sale. Deşi n-a durat decât o clipă, acest eveniment a fost atât de extraordinar, încât a produs în Siluan o lărgire a ființei sale astfel încât începând de atunci el va purta în rugăciunea sa toate popoarele pământului. A dobândit dintr-o dată conştiinţă cosmică. Vederea lui Hristos a avut drept efect transmiterea către el a însăși stării lui Hristos. Cu toate acestea, scăderea acestui har şi o laudă prost plasată l-au aruncat pe tânărul Siluan într-o luptă titanică împotriva mândriei şi trufiei. Această aspră luptă, care a durat 15 ani, a născut în Siluan o căinţă asemănătoare celei a lui Adam, ducându-l până la ultimele limite ale deznădejdii, unde a intervenit Domnul dându-i tocmai acest cuvânt: „Tine-ţi mintea în iad şi nu deznădăjdui!””
Răsunând în inima lui Siluan, aceste cuvinte ale Domnului i-au adus, oricât de ciudat ar putea părea, biruinţa duhovnicească. Domnul i-a sugerat lui Siluan spectacolul iadului, şi acesta a ieşit din el având o ştiinţă măreaţă, care a restaurat viaţa sa înmulţindu-i harul şi cunoaşterea lui Dumnezeu.

http://www.cuvantul-ortodox.ro/tine-mintea-ta-in-iad-si-nu-deznadajdui-cuvant-al-lui-dumnezeu-pentru-vremea-noastra/ despre Sfântul Siluan Atonitul


joi, 23 ianuarie 2020

să ucizi dumnezeul din pâine

Încerc să plec din mijlocul lor
ceva mă trage înapoi
să fie ziua aceea când te-am văzut plângând pe patul de spital, ținând strâns brațul de fier al patului
să fie ciuda și lacrimile înghițite în metrou de mulțimea amorfă
cele șapte etaje urcate zece ani mai târziu
chipul tău palid aproape angelic
și mirosul tot mai pregnant de moarte
fețele amestecate ale femeilor 
o singură vină și zecile de degete urcând pe pereți
ca niște rugi interminabile
în urma mea 
chipul celor plecați rămâne
agățat doar în icoană
cuvintele se sparg de țărm 
umile 
emoții fără loc în această piață
unde se desfac mărfuri cu măruntaiele la vedere
oamenii ating, pipăie tot
și dacă nu ajung la cuvinte 
le sparg sensul
le seacă măduva până la os
ce risipă de energie
să ucizi dumnezeul din pâine
și să flămânzești cu gândul la carne
ies dintre ei 
cu mâinile goale
și aceste versuri care mă dezleagă.




marți, 21 ianuarie 2020

Lansare de carte: ”Terapia ploii de chihlimbar”

Am plăcerea să vă invit la lansarea cărții mele de poezie: Terapia ploii de chihlimbar, sâmbătă, 25 ianuarie 2020, ora 11, la restaurant Calypso din Buzău.

Un eveniment marca Noise Poetry, moderator Negru Opac (Mihai Marian).


Cronică semnată de Tudor Cicu la cartea ”Terapia ploii de chihlimbar”, 2019

    Scriitorul Tudor Cicu semnează pe pagina lui de blog o frumoasă cronică la cartea ”Terapia ploii de chihlimbar”. Îi mulțumesc, pe această cale, pentru cuvintele și timpul pe care l-a dedicat cărții mele.

http://tudorcicu.blogspot.com/2020/01/cronica-de-carte.html#comment-form

   Pe „Strada Viitorului” gândurile prind contur

      Cu „Terapia ploii de chihlimbar” (ed. Mitteleuropa / 2019), în poemele poetei buzoiene Mihaela Roxana Boboc, cititorul trăiește emoții diversificate, inexprimabile, ca pe un tărâm unde a dispărut graniţa dintre scriere şi trăire, uneori fără vedere, sau pe înțeles, prin trecerea tuturor simțurilor în altă fire. Fiindcă poezia ei, „dă peste cap cuvintele, tabuurile... dresând cuvintele cu o putere semantică” (din prefața lui Marin Ifrim), iar prin amprenta ei tulburător de expresivă poezia este confesiv/reflexivă, psihologică și fluentă ca o „rapsodie a simțurilor”, coborând cu precădere în substraturile eu-lui uman și acea spaimă a rostirii până la capăt ce se-ncuibă în spectacolul vieții. 

       Dar e un spectacol cu un proces de umbre ce se furișează în alte umbre și acelea în cine știe ce întuneric îndepărtat, ca în clarobscurul rembrandtian. Fiecare purtăm, în grade diferite, evident, vibrațiile unui suflet care tulbură totul în jurul lui, pentru a ne susține elanul înspre alte lumi și alte veșnicii căutate în cuvânt. Nuanțele sensibilității tuturor acestor viscoliri ale poeziei sunt influențate și de mobilitatea sufletească a poetei, de o doză de romantism și de căutare în labirintul realității a eului după care sapă în cuvânt ființa celei care scrie, dar cunoscând în anotimpul trăirilor sale, tot atâtea rostogoliri și atâtea victorii. 

    Un scriitor rus (Evgheni Vodolazkin) spunea că „atunci când Domnul voiește, se biruiește și rânduiala lumii”, cam ceea ce afirma și Dostoievski afirmând că Frumusețea va salva lumea. Și, prin cuvânt, sigur, asta se va întâmpla. Scriind poezie nu facem altceva decât să ne refugiem în brațele dragostei, iubirii și fericirii, că „Poezia, această femeie plângând la fântâna lui Iacob,/cu ochii negri de dor,/nu va mai înseta/nici nu va mai cere mângâieri” (cum spune poeta Mihaela Roxana Boboc – în poemul „Scrie-mi măcar un rând”) - fiindcă,  tot din poezia ei, citire: „să ai de ales/să scrii ceva ce moare oricum și totuși să te încăpățânezi să-i dai/contur”, pesemne că este o renunțare mai mare, mai tristă, mai nemiloasă. Poate și pentru că poeta din Buzău nu poate fugi în braţele dragostei, ca ultim refugiu, de temerile sale, dar prin poezie își construiește lumea din care să iasă ceva mai întărită. Sau poate are obsesia că a moştenit, printr-o minune, miracolul unui hotar dintre lumiPuse dinaintea minţii, fie de văz, fie de închipuire, apropierile sale de acele porți ale irealității pot însemna cheile participării ei la acest ceremonial al ridicării unor lespezi de pe suflet. Și îmi vin în memorie gândurile poetei buzoiene, scrise dintr-un exil al sufletului pe care ni-l zdrumică în versuri fluente, după un anumit cod al unor simțuri care, iată, se deschid spre taine și gânduri: „E miezul nopții,/prima noapte cu cerurile deschise... în jur se simte mirosul ploii... sunt la jumătatea drumului, am în față corăbii cu vele lungi”.

     Apoi, în clipe de mai multă siguranță a drumului parcurs, aflăm că „noaptea ploile se cuibăresc în unghiul ferestrei/orice aș privi se întoarce ca-ntr-o oglindă spre mine/pânza și pictorul, poetul și poezia/doar îmbrățișările se ascund după mâinele iluzoriu” (Două orfeline). Posibil ca fluxul câmpurilor magnetice ale creierului (în veghea de noapte) să multiplice şi să deformeze realitatea. Visul nu-i încearcă imaginaţia la cine ştie ce iscodiri ale minţii, dar sunt semne că poeta îşi asumă acel coeficient de risc în a nu strivi legătura lăuntrică a unui „eu reîncarnat” viețuind în ființa sa. Alteori suntem la limita dintre relatarea exactă a clipei şi lumea ficţională a închipuirilor. 

    Ori, forța creatoare a poetei acţionează cu alte elemente şi semne asupra cititorului său, spre a-l determina să-şi pună şi el acele întrebări menite să  redescopere lumea. Sau se spovedește direct Domnului (cum spune într-o altă carte de poezie), și „din umbra suferinței” ne croiește poeme într-un anotimp al infernului său, trăind un dans de umbre la margini antagonice: unul fiind un plan al trăirilor zilnice, celălalt ca rod al imaginației și inspirației creatoare care este și cheia pentru înțelegerea spectacolului lăuntric desfășurat dinaintea lui Dumnezeu. Cităm: „E prea mult din noi în Crângul acesta/în care ochiul lui Dumnezeu/merge nestingherit printre furnici” (Marfarul iubirii) – sau – „Dacă aș stinge luminile în orașul meu ar rămâne crângul și/mâinile îndrăgostiților prinse în părul iubirii/e noapte cu lună, noapte cu prunc născut în mine/îmi așezi în sertarul minții manuscrise pe care le voi uita până/în ziua/când se vor scrie singure” (Cum aș putea să flămânzesc?”). 

     Cele două planuri îmbinate: real şi imaginar, dacă răscolesc în cititor un amestec de imagini privind desăvârşirea unui vis cu aspiraţii în iubire (pe de o parte) şi suava inocenţă, pândită de peste tot de o spaimă mai vastă ca amurgul cioranian al amăgirilor (pe de altă parte), înseamnă că poemul și-a atins scopul. Sau măcar o parte din răsfrângerile noastre în acel cântec sfâșietor oferit de substanța vieții. Îmi place să cred, că în proza poematică (desfășurată, aici, aproape epic) amănuntele, captivante de altfel, dau farmec acestui mod de exprimare, când ezitantă, când redată cinematografic și întregesc misterul, apoi îl descompun în piese simple, şi din nou îl adâncesc: „niciun felinar nu poate lumina/poteca dorului se urcă în genunchi/printre licuricii coborâți din pleope/Iona strigă din pântecele balenei/și ochii Domnului/spre el/îl scot din iarba de mare/în apa morții” (din „Despre oameni pe care nu-i vedem”).

      Volumul e alcătuit din două părți. Primul ciclu: „Mamă, pune pelerina pe umerii de brumă” este dedicat mamei (tablou întrețesut și cu imaginea tatălui plecat la ceruri): „Azi nu mai visez, mamă,/parfumul merelor se simte încă în toamnele fără gratii/ești aceeași flacără arzând griji după griji” (Închide genele nopții) –sau- „mama strânge în mâini o cheie/deschide nostalgic sertarul și amintirile se învelesc unele în/altele.../mamă, pune paltonul pe umerii de brumă/să culegem ghebe să ne prefacem că în urma lor rămâne toamna/dezlegată” (Mâinile lor strâng amintiri). Tatălui îi dedică un prim poem tulburător „A venit vremea”, ori cu imaginația va oscila între două lumi paralele, din care fragmentar tot cară, cară câte ceva, pentru a ne lămuri ori pentru a estompa taina, ca până la urmă, tâlcul acestor clişee de viaţă să producă un vădit accent simpatetic: „mă întorc la tata/să-i spun că sunt frumoasă, așa despletită de lacrimi”.

    Al doilea – „Spre duminica lăuntrică” este cel al căutărilor labirintice în lumea simțurilor personale într-o notă de meditație, de contemplare și melancolie, pendulând în imagini inedite care se întrepătrund cu sentimente tulburătoare. Întâlnim versuri care curg firesc, dar al căror tablou aproape că nu poate fi imaginat de cineva, vreodată. Ele duc spre cititor mesajul de a transfera şi lui sentimentul coparticipării la interpretare şi imaginaţie. Exemple: „plânsul e colindul mamei strângând la piept pruncul/și haina lui ridică moartea pe umeri/pielea cuvintelor devine tot mai palidă/ca o lumânare suflându-și căldura prin sticla mormintelor” (ori) „copacii seduși de toamnă se îmbracă în toamnă/le ating frunzele și mă molipsesc de seva în care îngerii pictează/vitralii”. Toamna este un anotimp preferat. Aici - „răsună anotimpul cu acuarelele toamnei în buzunar”. Totodată, găseşte salutar să transforme realitatea în poveste: „miroase a toamnă/a ghebe pitite după frunze ude și mere domnești  sfârâind pe plită/miroase a tine”, dar amestecă și „emoții despre care nu vorbim și toamna alunecând pe gât ca un/tranchilizant”. Ploaia devine și ea un vast refugiu pentru povestea inimii: „pe strada viitorului/lampa se stinge peste rațiune/abia atunci simt plecarea ca un urcuș spre identitate și tu, la/celălalt capăt al firului/asculți ploaia cum scârțâie sub oase” (din „Strada viitorului” – un poem reprezentativ al volumului). 

      Mai reținem că din acest tangaj cu inefabilul poetic s-au născut poeme de o sensibilitate aparte, emotivitatea autoarei simțindu-se în metaforele construite cu delicatețe și senzualitate, comparațiile su­gestive, totul pe un fond meditativ, determinat de efuzi­unea stării: dragostea  „urcă pe umerii rugăciunii” și pentru ea scrie „pentru dragostea aceasta care nu poate fi scrisă”; iubirea „e despre ceea ce nu se întâmplă”; fericirea „are gust de poezie și îmi voi bea în taină/ceaiul”; iar Dumnezeu „nu e o piatră unde să-ți rezemi gândurile”. Mai reținem, că „înainte să las visul să tremure și mai tare”, cele scrise și nescrise vor mai pluti un timp (pe limba veșniciei) până la tărâmul imaginar unde , spune ea: „poezia mă scrie fără  mă descifra”. Aceasta e lecția de poezie a volumului.

  Tudor Cicu



luni, 20 ianuarie 2020

Pune iubirea la loc

Privesc de dimineață
cum ziua se frânge
în suflet și pâine
mama strânge flori în mână
pune iubirea la loc
în glastră
să crească inimi la pervaz
și-n fereastră stele de gheață
mama, roagă-te lin
cuvintele se pierd în cruce
iubirea, nicicând.
E noapte, îngerii tac
dospesc o pâine
și o împart
felii de viață
corăbii dorm în nisip
lungul drum spre casă
se scrie
în șoaptă.







joi, 16 ianuarie 2020

Pastila de dor

M-am trezit cu o durere surdă în umăr. Mi-am luat pastila de dor, un gust sălciu, amestec de neputință și îndulcitor chimic. Simt cum își face efectul. Ritmul inimii devine echilibrat, suportabil între cei patru pereți.
Zâmbesc punctiform. De la un capăt la altul, oamenii se strâng în brațe. Undeva, un foc de artificii icnește scurt. O dâră de lumină pe cerul ca un pumn strâns. Afară e iarnă fără plânset. E iarnă doar în gând.
*
O salcie cu promoroacă a înghețat încă de la primele ore ale dimineții și atârnă într-un spectacol mut.
Când și când, un lătrat iscodește zarea. Altfel totul pare încremenit într-un cerc, fără oscilații.
Spre seară, copila zâmbește din spatele ochelarilor cu rame negre. Are zece ani și un râset care dislocă umărul timpului.
*
Pastila de dor își pierde efectul. Poemele curg, între uman și sacru, oscilând între un taler și altul. O balanță fragilă, pictată de neobositul creator.
Te iubesc și rugăciunea se subțiază precum un pustnic culegând frunze de laur în iminența morții.
*
Oamenilor le este dor de ceea ce nu pot cuprinde. Poezia, asemenea sânului unei femei, urcă și coboară ritmic pași despre care, nici tu, nici eu, nu vom vorbi.
Ascult Yiruma și mi se face pielea de găină. Versurile dorm îmbrățișate.

https://www.youtube.com/watch?v=7maJOI3QMu0




miercuri, 15 ianuarie 2020

Jurnal în versuri, apărut în revista Poezia din Iași

Lampioane pe apă

Alerg pe plaja Katerini
desculț, prin mine umblă îngerul
îi văd profilul grecesc
părul de culoarea nopții
sunt a mării și ea mă cheamă cu apele
nici calde, nici reci
este început de noiembrie și am strâns
în pumn toate durerile
le dau drumul în Marea Egee
după ce le strig pe rând
pe numele sfinților
sărutând pe rând icoane
cobor lampioane pe apă
sufletul morților se leagănă în lumină
sufletul celor rămași se mângâie
și amintirea, această luntre dintre cer și lut, Doamne,
această luntre pe care urcă și coboară
rugăciuni rupte din Brâul sfânt
din inima Maicii Tale când
lumea, ca un concert de vioară și pian
pe spatele ploii
iubește și iartă,
îngerul meu
vindecă nopțile
mă vindecă tu
când pe plajă rămâne doar urma pasului
pe nisip.

*

Treizeci și trei de pași pe caldarâm

A plouat îndelung azi-noapte
eu cu visul în brațe
o închipuire aproape palpabilă
brațele cuprind și dor
dimineața soarele șterge fața trotuarului pietruite gânduri se desfac
și ziua alunecă
pe trepte,
treizeci și trei de pași
pe caldarâm
mănunchi, flori de mirt
și racla ca o poezie
pe care o scrii în lacrimi
crucea în formă de vitraliu
lumina căzând pe mâna ta dreaptă
pictez liniștea
pe umărul toamnei.

*

Omul din om vindecă

Priveghez în orele mici
pașii mă poartă spre mâna sfântului
la intrare copiii adormiți pe trepte ascultă
poveștile direct din rai
lăcrimez, frumosul doare până la ultima împărtășanie
nu mai sunt eu
cea care umblă prin lume
mă agăț cu amândouă mâinile
de racla sfântului
ating fruntea de lumină și văd
tot mai clar
cum poezia lucrează și inima nu doarme
nu mai doarme nimeni aici
părinții veghează la căpătâiul copiilor
le ating din când în când frunțile
îngerul coboară și tulbură apa
omul din om se vindecă
ies din mulțime și plâng
cu fericirea tremurând în cămara în care, Tu,
locuiești fără anotimp.

*
Orele cu oase lungi

Râul curge
nestingherit în inima Anyei,
intru în tunel cu luna în sân
lumina înghite durerea ca o sugativă -
am mai fost aici
femeile se roagă fără timp
împrăștie zilei cuvinte și ea ți le întoarce odată cu fânul unde rugăciunea doarme
neîntoarsă.
Anya iubește orele cu oase lungi
înfipte în trupul poeziei
un schelet ca de sfânt din care
curge mir și tot ce a fost în stricăciune devine sacru
poți ghici urma ochilor
mișcând pământul de sub unghii
poți ghici lacrimile înghițite în nodul din gât,
femeile nu plâng,
femeile rup părticele din suflet
și hrănesc corbii aceștia flămânzi
și negri,
flămânzi și orbecăind în sân
odată cu luna transformată în jar.
Să nu spui Anyei
cât de frumoasă este
învelită în haina de femeie,
cămașa cu nasturi mici
și cute ascunse în buzunarul dimineții.

*
Adună îngerii în hambar

La poalele muntelui Olimp
bobocul de trandafir galben
doarme în mănăstirea Sfântului Efrem,
învelit în rouă.
A nins cu lumină
toamna, acest curcubeu de culori
risipit în cotloanele sufletului
își adună îngerii în hambar.
Plec spre tine
cu pași de copil
să-mi cobori când din toamnă va rămâne scheletul poemelor mele
plec spre degetele lungi ale nopții
spre inima ca un măr copt
și venind spre mine
să-mi săruți zorii pe pleoape
ecoul prelungește șoapta
la urechea sfântului
în grăuntele de muștar
încap toate zilele
când, vindecată de iubire,
te iubesc printre rânduri.






















marți, 7 ianuarie 2020

Spovedanii pe frunze

cum să-ți cer înapoi ceea ce Tu mi-ai dat fără să cer
să-ți scriu spovedanii pe frunze
când Tu îmi înfrunzești în gând
Te simt în palma care mă strânge cuib
și rog amurgul să mă ducă spre dragostea mută 
lângă mine pictorul îngenunchează 
și rugăciunea lui îmi gâdilă fruntea 
cercetând m-a certat Domnul
dar morții nu m-a dat
nu m-a dat.
Tac și mă rog 
pentru femeile care pierd și se ridică 
pierd și plâng 
pentru sora mea 
și toate viețile îngropate sub călcâi
ce aș putea să-ți spun și Tu să nu știi
mă așez pe covor
a nins cu fulgi răzleți azi
a nins prin gene
străzile se mătură de ultimele semne de sărbătoare 
poți curăța în suflet
să auzi zapada topindu-se
cristalul plângând pe pereți 
nu iau înapoi nimic
nimic al meu
de împrumut 
visez alb și sângele minte că n-a văzut 
pasărea cu ciocul roșu 
cântând la fereastră. 
Întorc capul spre pictorul îngenuncheat 
spre tabloul din tablou 
spre viața ca o ramă decupată 
în hârtie 
dacă îi mângâi mâna dreaptă 
îmi intră în inimă un ghimpe
scrijelesc cerul
cu dinți de lapte. 










luni, 6 ianuarie 2020

Sărut după sărut

O să te prind cu poezia pe chip
și sărut după sărut
te transform în visul din care te-am plămădit
sărace mâini și buze te cuprind
în zid curg lacrimi și sap adânc
degetele intră în carnea
din care rupi poem după poem
și hrănești pisicile
schilodite
rotocoale de fum
ninge
cu fulgi mari
cât inima copilei
iubește invers
din vârful picioarelor
spre ochii halucinant de vii
în care încap pe rând jocurile
de-a baba oarba
despre care nu vom vorbi
noi, nu,
deși iubim la fel
toamna și frunzele ruginii
iubim cafeaua și aroma ei pe trupul încălzit de soare
iubim ce urâm și asta face toate lucrurile
rotunde
alunec pe brațul tău
o lecție de supraviețuire
dragul meu
să interiorizezi poezia până îți plânge din coastă
Adam scrie Evei poeme încinse în lut
Adam scrie până când Eva trimite șarpele din sân
să-i mângâie veșnicia
dintr-o suflare
înghit întunericul și lumina stă de strajă
te iubesc
când din mine rămâne
rama acestui tablou
pe care l-am pictat cu degetele
în carnea mea
în lumea ca un elefant
înghițit de un șarpe boa
o să te prind
sărut după sărut...






joi, 2 ianuarie 2020

Părul încâlcit al poveștii

Adulmec trupul tău ca o pajiște acoperită de zăpadă
în pătura dimineților fără tine nu ninge 
te port în vis și visu-mi este poartă
nu intra în cutia de povești dacă știi finalul
adu-mi oameni de nea
să topesc cuvintele
la gura sobei
aprinde opaițul în camera cu nemurire
să piepteni părul încâlcit al poveștii 
cu ochi sticloși 
lasă la intrare creanga de vâsc
sărută-mi gândurile pe obraji 
și rămâi ca si când 
toate ar depinde 
de mâna întinsă 
a îngerului 
așa te chem
din lemn sculptat
în acuarela poeziei
ninge vezi cum ninge 
când rămâi în mine
mult timp după ce am închis filele
și copiii adorm
alături de jucăriile întinse pe covor.