Postare prezentată

Silabe orfane

Pentru toate morțile pe care le-am ținut strâns în mine și toate iubirile cărora le-am dat drumul aproape îmi sunt diminețile neîmbrățișat...

marți, 6 decembrie 2011

Cronică la cartea "Vers și culoare", Mihaela R. Boboc, Ed. Grinta, 2010 de Melania Cuc


Vers si culoare, autor Mihaela Roxana Boboc
O carte care trebuia să existe

Cu o copertă realizată de Alice Drogoreanu, care sugerează perfect conţinutul cărţii, la Editura Grinta din Cluj Napoca a apărut în 2010, placheta de poeme semnete de Mihaela Roxana Boboc.
,,Vers şi culoare,,- iată o simbioză cât de poate de fericită pentru un volum de debut, o carte ce porneşte spre inima cititorilor sub semnul unui premiu naţional.
Manuscrisul cărţii de faţă a întrunit sufragiile membrilor juriului Concursului de Poezie de la Sighetul Marmaţiei din 2009.
Autoarea s-a născut la 19 mai 1982, la Buzău. Este absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administrative din cadrul Universităţii Dunărea de Jos Galaţi, Masterat în management, şi a Şcolii Populare de Arte Galaţi – secţia pictură.  A publicat versuri în Opinia, Vitralii, Porto Franco, Antares şi Marmaţia literară.
A obţinut Marele premiu al Concursului Naţional de poezie „Titel Constantinescu” – Râmnicu Sărat, 2009, alături de premiul revistei Antares din Galaţi, Premiul pentru manuscris în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie de la Sighetu Marmaţiei, 2009 şi premiul bibliotecii judetene Ion Heliade Rădulescu la Concursul Naţional de Literatură Moştenirea Văcăreştilor, ediţia a XVI-a, 2009.
Aşadar, nu este o prezenţă care a trecut neobservată de critica de gen şi mai ales de iubitorii de poezie bună.
Mihaela Roxana Boboc scrie modern, cu siguranţa celui care ştie să iubească dar şi să mânuiască cuvintele.
Deşi cartea de faţă se doreşte a fi  ,,

 
 In memoriam,, dedicată  tatăl său,

 subiectele care alcătuiesc ca un puzzle uriaş, paginile de carte, sunt universale, se potrivesc sufletului fiecăruia dintre noi.
Copilăria, ca punct de pornire a înălţării prin sintagme,  transcede prin forme de stil personale, sugestiv dar şi acut, cu lonje ce ţin de un poet cu experienţă şi nu de o începătoare.
Mihaela Roxana Boboc are deja un stil, deşi cartea aceasta nu a fost scrisă dintruna, se vede clar că fiecare poem  deţine afinităţi ale unui moment, ale unui timp şi spaţiu ce se doreşte a rămâne, prin arta scrisului, veşnic.
Uneori aproape tăioasă în vers, autoarea nu se sfieşte să se exprime, a depăşit deja faza în care poetul aflat în faţa foii albe şi a unui creion, se mai întreabă: ,,Ce va spune lumea?,,
,,Vers şi culoare,, este o carte care nu putea lipsi din raftul de bibliotecă, este un eşantion de viaţă ridicată la rang de artă şi aici, cele două  pasiuni ale autoarei,/scrisul şi pictura,/par a face casă bună.
  Între copilul care a fost odată, şi copilul- fiul pe care îl ţine în braţe, autoarea cărţii caută şi găseşte punţi de legătură, afinităţi dar şi praguri peste care, pentru a trece, tu, cititor, trebuie să revii adesea pe text, să-i înţelegi ,,motorul,, - acel ceva care o mână în numele Poeziei, o îndeamnă să scrie

Mihaela Roxana Boboc este un poet autentic, deşi mici influenţe stilistice, în moda de azi, transpar ca printr-o sugativă subţire.  Sunt poeme ,,lucrate,, cu mintea şi cu sufletul, dar mai ales cu harul, iar până la punctul de a deveni inconfundabile, a o reprezenta întocmai pe autoare nu mai este decât o linie foarte, foarte subţire. Spontaneitatea şi darul primit de la stele sunt certitudinea că Mihaela Roxana Boboc este o poetă care îşi are deja locul ei în pleiada stelelor liricii feminine de azi.
Felicitări şi aşteptam cu drag cartea următoare.

Melania Cuc




 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu