Postare prezentată

Silabe orfane

Pentru toate morțile pe care le-am ținut strâns în mine și toate iubirile cărora le-am dat drumul aproape îmi sunt diminețile neîmbrățișat...

luni, 30 august 2010

Cronica la cartea "Poemele Ioanei" de Mihaela R. Boboc



GLOSAREA SENTIMENTELOR PRIN IMAGINI PLASTICE



De Aurel Anghel



POEMELE IOANEI , publicate de Mihaela Roxana Boboc ne surprind prin intensitatea trăirilor transfigurate. Am citit cu deosebit interes, la prima lectură părea o carte de poeme în proză specie literară mai puţin folosită astăzi. Am încercat să descifrez nu atât claritatea sentimentelor trăite şi am descoperit că lumina care le pune în evidenţă vine de la tuşele de culoare pe care le foloseşte poeta , cu ajutorul imaginilor( a peisajelor în care au loc aceste trăiri a unor sentimente complexe în efortul de căutare a naşterii lor, apoi ale dezvoltării în crochiuri de bucurie a trăirii iubirii ca foc ce arde o clipă şi mai ales ca sentiment al pierderii).

Ceva din ceea ce numim perfecţiune a formei de exprimare m-a impresionat şi pe mine , ca şi pe Marin Ifrim care a deschis şi citit cartea înainte de publicare. Ca să mă conving am procedat la citirea de la sfârşit către început a fiecărei poezii, am aplicat procedeul glosării şi am descoperit nebănuite şi convingătoare exprimări poetice pe tema iubirii.

Aproape toate poemele se pretează la rescriere inversată, de la sfârşit către început fiind necesară înlocuirea pe alocuri a unor prepoziţii sau introducerea unor cuvinte de legătură. Astfel, pot spune că am descoperit doua cărţi într-o carte, am încercat un sentiment de bucurie şi am simţit chiar dorinţa de a o întâlni pe Mihaela Roxana Boboc, spre a o ruga să-mi citească poemele în această nouă ordine spre a o convinge că scrierea poeziei este har şi dar, că doar in poezia adevărată nici ordinea iniţială a discursului nu mai contează. Important este glasul interior al poetului secondat de curgerea firească a cuvintelor care-şi găsesc rostul spre a compune imagini, portrete şi peisaje de o clipă; cuvintele devin pasta din care apoi se rescrie cu pensula tabloul unui sentiment. Sigur, pe Mihaela Roxana Boboc o ajută şi cea de a doua înzestrare, aceea de artist plastic.

Voi comenta imaginile. Ioana de pe coperta este transfigurarea prin culori a imaginii de pe coperta a doua , o tânără frumoasă ca fiinţă poetică şi tulburătoare ca imagine plastică a celei care poate spune:

” Nu ştiu când versul a poposit

Pe umărul Ioanei.

La a treia strajă a nopţii

Ioana încă strângea poala cămăşii albe

În jurul gleznelor

Te chemase, te alungase de zece de ori

Până rămase ghemuită

În acelaşi loc

În care tu presărai spini,

Ea petale …”

Dincolo de candoarea imaginii şi a clipei am descoperit aici transferul din livresc în plastic, şi mai ales, arta de a spori puterea propriilor sentimente în personajul construit. Drumul Ioanei este drumul Mihaelei şi asta emoţionează mai mult decât prin exprimarea directă a propriului sentiment.

Am afirmat la început că în această carte sunt de fapt două cărţi. Pentru a convinge cititorii Mihaelei şi mai ales pe cea care scrie un poem de frumuseţea celui de la pag.72 CU TĂLPILE GOALE, îl voi rescrie de la sfârşit către început şi sper să fiu convingător. Poezia este un amestec special de cuvinte care puse in altă ordine o sporesc şi nu o ucid, aşa cum iubirea sălăşluieşte uneori o veşnicie în sufletul celui rănit prin trădare:



„Mai mult de-o zbatere

să nu luăm cu noi

cu lutul sub unghii

cu tălpile goale

aşa cum se simte pământul

prin ploaie

am fi alergat desculţi

ca un vitraliu mut

între noi

dacă ploaia nu aluneca

te-aş fi regăsit

azi ar fi fost ziua”



Am eliminat un pronume relativ şi o prepoziţie, oricum imaginile poetice adevărate nu au nevoie de nici un sprijin în textul poemului.



Salut şi eu apariţia acestei cărţi şi a ivirii a unei noi speranţe de îmbogăţire a literaturii buzoiene.



30.08.2010 Aurel Anghel- Buzău

vineri, 27 august 2010

Anticariatul de noapte

Anticariatul de noapte va ofera o gama larga de carti din domeniul beletristic. Cartile sunt noi sau in regim de anticariat. Pentru alte informatii sau comenzi puteti sa scrieti  pe acest blog sau sa intrebati la adresa de mess: haisafurampepeni.

joi, 26 august 2010

Volum de versuri: ”Poemele Ioanei” de Mihaela R. Boboc

Volumul de versuri ”Poemele Ioanei” aparținând poetei Mihaela Roxana Boboc a apărut în luna august 2010 la Ed. Lorilav din Buzău, în cadrul proiectului "Scriitori buzoieni pentru literatura română”, sub egida Asociaţiei Culturale "Renaşterea Buzoiană", cu sprijinul financiar al Primăriei municipiului Buzău.




Cartea are 82 pagini și este structurată în 3 părți: ”Poemele Ioanei”, ”Memorii” și ”De la minte la inimă”.

Volumul este ilustrat cu grafica autoarei.



Cuvântul de întâmpinare aparține scriitorului Marin Ifrim:



”Dincolo de impresia clară că avem de-a face cu o poetesă viguroasă, posesoare a unui patent liric garantat, la Mihaela Roxana Boboc uimitoare este maturitatea conştiinţei, arhitectura acestei construcţii lirice împărţită în trei cicluri distincte prin tematică, fiecare scris în alt registru într-un întreg care dă senzaţia de blindaj indestructibil. În primul ciclu, cel care dă şi titlul volumului, „Poemele Ioanei”, autoarea îşi etalează sentimentalismul pur, reuşeşte să tuşeze în subţirimi diafane un personaj aproape real, un autoportret „la oglindă”, cu versuri foarte expresive.



În cel de-al doilea grupaj, „Memorii”, Mihaela Roxana Boboc împinge graţios poezia spre pasteluri molcome, calme, meditative, realizând imagini superbe, într-o epicitate lirică de profesionist, culorile poeziilor fiind aşezate într-o ordine clasică de întrebuinţare iniţiatică.



În fine, al treilea grupaj al cărţii, „De la minte la inimă”, poate fi considerat încă o surpriză plăcută. Poemul „Clipa creaţiei” deschide noua serie lirică în care adie un aer uşor elegiac, întregul având un caracter de moralitate pronunţată. În concluzie, o spun fără reţinere, prin ceea ce a publicat până acum, prin acest nou volum şi prin complexitatea şi cuprinderea preocupărilor sale culturale, Roxana Mihaela Boboc este una dintre cele mai bune poetese ale generaţiei sale, dacă nu cumva un fel de şef de promoţie.



Acest volum e premiabil de la un capăt la altul. Sunt onorat că l-am citit printre primii şi că mi s-a propus să scriu câteva rânduri de întâmpinare.



Mihaela Roxana Boboc este născută în Buzău, actualmente având domiciliul în Galaţi, unde şi-a desăvârşit studiile superioare în economie. Cartea sa a apărut la editura buzoiană „Lorilav”, în condiţii grafice deosebite, în tehnoredactarea surorii sale, Irina Mirică, cunoscută şi recunoscută de către toţi scriitori buzoieni ca profesionistă desăvârşită în realizarea tehnică a cărţilor.”